Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  jet set
Najnoviji naslovi

1 . Ceca - Izdržaću i ovo
2 . Severina traži oca svoga deteta
3 . Lester zbog Brendona izdepilirao noge
4 . Slavica Ćukteraš maznula pesmu Ani Nikolić
5 . Marijana izvređala novinare
zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Zanimljivosti i Jet Set nazad sve vesti  
Zbog dugova RTS-a traže da se izmesti Evrovizija
19.04.2008.
Izvor: Blic Online

Zbog dugova RTS-a traže da se izmesti Evrovizija
Zbrka.com

Zbog neizmirenih obaveza javnog servisa RTS prema srpskom udruženju za zaštitu autorskih prava SOKOJ, evropske organizacije za zaštitu prava (CISAC i PRA) obratili su se RTS-u, ali i Vladi Srbije sa zahtevom da se problem reši, kako u suprotnom ne bi zahtevali od EBU (Evropska radiodifuzna unija koja organizuje takmičenje) da organizaciju poveri nekom drugom javnom servisu.

SOKOJ je od 1956. godine član Međunarodne konfederacije društava autora i kompozitora (CISAC) sa sedištem u Parizu - asocijacije koja okuplja 217 organizacija za zaštitu prava autora iz 114 zemalja.

Kako smo saznali od direktora SOKOJ-a Aleksandra Kovačevića, u toku je veoma ozbiljna prepiska između CISAC i udruženja Evropske radiodifuzne unije (EBU) koja organizuje „Evrosong“.

- Pokušavamo da rešimo jednu pravnu zavrzlamu koja traje već nekoliko godina sa rukovodstvom RTS-a. U društvu pevača Vlade Georgieva, koji je član Upravnog odbora SOKOJ-a, nekoliko puta išao sam kod Tijanića i pokušali smo da se dogovorimo o tome da oni poštuju zakon i plaćaju autorska prava. Tijanić je pokazao dobru nameru, ali nikada nije potpisao konkretan ugovor. Javni servis autorima za proteklih nekoliko godina duguje više od sto miliona dinara. Bili smo prinuđeni da podnesemo tužbu, u međuvremenu je izvršeno veštačenje i eksperti su utvrdili da Javni servis treba da plaća mesečni paušal u minimalnom iznosu od osam miliona dinara - kaže Kovačević i dodaje: - Tijanić je želeo da se nagodimo i da plaća mesečno milion dinara kao javni servis. Međutim, mi u ovom trenutku naplaćujemo mesečni paušal Televiziji „Pink“ u iznosu od tri miliona dinara, B92 dva miliona; recimo, Studio B plaća skoro milion dinara i besmisleno je da Javni servis plaća toliko malo.

Tijanić: to je glupost

Aleksandar Tijanić, direktor RTS-a, ušao je u otvoreni sukob sa čelnicima SOKOJ-a, agencije za zaštitu autorskih prava. Prvi čovek medijskog Javnog servisa Srbije u svom stilu je uzvratio na pretnje da im neće biti dozvoljena organizacija „Evrosonga“ ukoliko ne izmire svoja dugovanja prema SOKOJ-u.

- To je glupost. Pošto je SOKOJ pustio tu vest u medije, najavljujem im da neće dobiti ni dinara od RTS-a. Mogu odmah da nas tuže, a baš bih voleo da vidim kako nameravaju da zabrane održavanje „Evrosonga“ - rekao je Tijanić.

Džez muzičar Vlada Maričić, jedan od članova Upravnog odbora SOKOJ-a, kaže da je ovaj problem nedavno predočen Vladi Srbije i Vojislavu Koštunici.

- Cela delegacija SOKOJ-a bila je kod Koštunice i upoznala ga sa problemom oko neplaćanja autorskih prava. Ta prava su autorima zagarantovana Ustavom. Dejan Mihajlov je preuzeo na sebe taj problem, razgovarao sa Nenadom Cekićem iz Republičke radiodifuzne agencije, koji mu je odgovorio da ta pitanja nisu u nadležnosti RRA i stvar je ponovo stala. U poslednjih nekoliko dana, britanska autorska agencija PRA i CISAC ozbiljno pritiskaju EBU da preispitaju odluku o održavanju „Evrosonga“ u Beogradu. Poslato je čak i pismo predsedniku Borisu Tadiću da pomogne da se reši problem - kaže Maričić.

Kompozitor Dragan Brajović smatra da će RTS, kad-tad, izgubiti spor sa SOKOJ-em.

- SOKOJ uvek dobija svoja potraživanja na sudu i tako će biti i u slučaju RTS-a. Tijanić će morati da plati sva dugovanja i nagomilanu kamatu za sve ove godine, tako da će na taj način zaista oštetiti firmu za koju radi. Proces može da traje još godinu ili dve. Smatram da je zaista neodgovorno kako se rukovodstvo RTS-a odnosi prema ovom problemu. Autori, ponajviše klasične muzike, u Srbiji zbog toga neće biti u prilici da dobiju novac koji im po zakonu pripada - kaže Brajović, a slično razmišlja i član Upravnog odbora SOKOJ-a Zoran - Kiki Lesandrić.

Bez garancija autorima

- Otkazivanje „Evrosonga“ u Beogradu bio bi skandal. CISAC traži od SOKOJ-a, kao člana njihovog udruženja, da garantuje zaštitu autorskih prava. Međutim, mi ne možemo u ovom trenutku da garantujemo evropskim autorima koji učestvuju na „Evrosongu“ da će biti plaćeni, i sledeća nedelja je ključna za dalji razvoj događaja - kaže Kiki Lesandrić.

„Pink“ i „Egzit“ izmirili obaveze SOKOJ-u

Veliki dužnici SOKOJ-u, na ime autorskih prava, bili su i Televizija „Pink“ i festival „Egzit“, koji su nedavno izmirili svoje obaveze. Pored Javnog servisa, „Pink“ i „Egzit“ bili su najveći dužnici.

Endi Ejbraham ostao bez glasa Britanski takmičar na „evroviziji“

Engleski pevač Endi Ejbraham, koji će sa numerom „Even If“ predstavljati Veliku Britaniju na „Evrosongu“, koji se od 20. do 24. maja održava u „Beogradskoj areni“, ostao je bez glasa, zbog infekcije grla jedva i priča, a kamoli peva, pa su britanski mediji već počeli da nagađaju da li će Endi biti spreman za „Evroviziju“.

- Situacija je veoma zabrinjavajuća. Ovo je moja velika šansa, a ja zbog gripa ne mogu da pogodim melodiju. Video sam se sa specijalistom, i on mi je rekao da moram da se odmaram i da ne smem da pričam. Ako se probudim na dan takmičenja u Beogradu i otkrijem da ne mogu da pevam, ja ću biti uništen - izjavio je Endi Ejbraham za magazin „Sandej pipl“. Ranije je najavljeno da će Endi 25. aprila učestvovati na velikoj evrovizijskoj žurci u diskoteci „Skala“ u Londonu, a sada su se pojavile informacije da će se Ejbraham samo pojaviti na sceni, ali da neće pevati. Navodno, njegov prateći bend nije u mogućnosti da dođe na ovu žurku, a jadni Endi bez njih ne može da peva?! Da podsetimo, Ejbraham, koji je dugo radio kao đubretar, proslavio se nakon što je 2006. osvojio drugo mesto u emisiji „X faktor“. Nekoliko meseci kasnije objavio je debitantski album „The Impossible Dream“ koji je samo u prvoj nedelji prodat u neverovatnih 176.000 primeraka...

Zbrka.com

Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Play - Jelena Tomašević glavni favorit Beovizije
Jelena Tomašević glavni favorit Beovizije
Play - Aca Lukas - Potrošio sam na kocki 20 miliona evra
Aca Lukas - Potrošio sam na kocki 20 miliona evra
Play - Farma - Miloš Bojanić pred izbacivanjem
Farma - Miloš Bojanić pred izbacivanjem
Play - Muž Goce Tržan teško oboleo
Muž Goce Tržan teško oboleo
Play - Nikola Rokvić - Nismo u vezi mi smo samo dobri drugovi
Nikola Rokvić - Nismo u vezi mi smo samo dobri drugovi
Play - Lepa Lukić - Zorica je budaletina
Lepa Lukić - Zorica je budaletina
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt