Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  jet set
Najnoviji naslovi

1 . Ceca - Izdržaću i ovo
2 . Severina traži oca svoga deteta
3 . Lester zbog Brendona izdepilirao noge
4 . Slavica Ćukteraš maznula pesmu Ani Nikolić
5 . Marijana izvređala novinare
zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Zanimljivosti i Jet Set nazad sve vesti  
Trijumf Rusije - Trijumf Srbije
26.05.2008.
Izvor: Press Online

Trijumf Rusije - Trijumf Srbije
Zbrka.com

Svetski mediji ističu da Beograd, domaćin najvećeg takmičenja u istoriji „Evrosonga", zaslužuje pohvale za savršenu organizaciju, 100 miliona gledalaca iz Evrope, Australije i Novog Zelanda uživo gledalo pobedu ruskog pevača Dime Bilana

„Evrosong 2008" završen je trijumfom Rusije i ponosom Srbije. Dima Bilan, zahvaljujući pesmi „Biliv" i spektakularnom scenskom nastupu, obezbedio je da naredni „Evrosong" bude održan u Moskvi (najverovatnije od 12. do 16. maja 2009), dok se Srbija svetu ponovo predstavila na najbolji mogući način, sjajnom organizacijom velikog takmičenja.

Dima je juče po podne otputovao za Rusiju, a na beogradskom aerodromu je dao i izjavu za Press:

- Kako se osećam? Sjajno, naravno, ali sam i vrlo umoran. Jedva čekam da se dokopam svog kreveta i spavaću dva dana. Posle ću, valjda, imati snage da dalje slavim - rekao je simpatični Rus i sa devojkom Elenom i požurio u avion za Moskvu.

Svetski mediji ističu da Beograd, domaćin najvećeg takmičenja u istoriji tog festivala, zaslužuje pohvale za savršenu organizaciju. Takmičenje će ostati upamćeno kao veličanstveno osmišljen i organizovan šou, u koji je uloženo nemalo snage i sredstava, izvestila je ruska agencija Itar-Tas, dodajući da je približno 100 miliona televizijskih gledalaca iz Evrope, Australije i Novog Zelanda bilo svedocima pobede Dime Bilana.

- Pohvale zaslužuje scenograf Dejvid Kušing, koji je pretvorio podijum „Arene" u ušće Save i Dunava - navodi ruska državna agencija i ističe da će ova „Evrovizija" ostati upamćena i po nekoliko rekorda - po broju zemalja učesnica (43) i broju gledalaca (18.000).

„Arena" je bila ispunjena, kao i centar grada, gde su hiljade ljudi pratile takmičenje na ogromnom video-bimu, javio je nemački DPA.

Izveštač slovenačkog „Dela" ocenjuje da se atmosfera koja je pratila finale može sažeti u jednu reč - „ludnica"! i zaključuje izveštaj podsećanjem da je „oduševljenje" izazvao i Peter Poles koji je saopštio rezultate glasanja Slovenaca, jer je domaćine pozdravio sa „braćo Srbi".

I grčki mediji hvale organizatore i ističu zadovoljstvo plasmanom svoje predstavnice. Dnevnik „Etnos" naglašava da je prvi put od 1990. muški pevač pobedio na ovom takmičenju i ujedno doneo i prvu pobedu Rusiji. Nažalost, još jednom su se prilikom glasanja potvrdile glasine o „koalicionom glasanju", dodaje se u komentaru.

Pošto je predstavnik Britanije dospeo na poslednje mesto, Teri Vogan, komentator BBC-ja koji već tri decenije prati „Evroviziju", najavio je da bi mogao da se povuče, pošto rezultati pokazuju da to „više nije muzičko takmičenje". Vogan je rekao da se od početka znalo da će Rusija biti „politički pobednik", da je on kao Britanac veoma razočaran „Evrosongom" i preporučuje zapadnim zemljama da razmisle da li će ponovo učestvovati jer su slabi izgledi da ikad više pobede.

Očekivano „blokovsko" glasanje

Praksa dodeljivanja maksimalnog broja poena - 12, 10 i 8 za prva tri mesta - zemljama u regionu, koja ide u prilog balkanskim i nordijskim državama i bivšim sovjetskim republikama, nastavila se i ove godine, primetila je nemačka agencija DPA.

Kada je Ukrajina (koja je treća predstavila glasove publike) dala prvu „dvanaesticu" Rusiji, odnosno Dimi Bilanu, moglo se očekivati da će glasanje ići „uobičajenim tokom", iako je opšte poznato da se komšijske zemlje baš nešto naročito „i ne mirišu". Ali, to izgleda ne važi za „Evrosong". Tako je Rusija po 12 poena dobila od Ukrajine, Estonije, Letonije, Jermenije, Belorusije, Litvanije... Grci su „dvanaesticu" dobili od Kipra, Albanije, ali i od Rumunije, Velike Britanije i San Marina, dok je Srbija tri od četiri „dvanaestice" dobila od BiH, Crne Gore i Slovenije (četvrta je bila od Turske). Makedonci su „darivali" deset poena. Naravno, Srbija je uzvratila Bosni sa takođe 12 poena.

Isti princip (godinama) važi i za skandinavske zemlje. Bilo je i iznenađenja, pa je tako Bugarska dala 12 poena Nemačkoj (!?), a Portugal Rumuniji. Iznenađenje je i visok plasman debitanta Azerbejdžana (đavo i anđeo), koji je dobio i dva puta po 12 poena - od Mađarske i Turske. Na početku glasanja izdvojili su se Grčka, Rusija, Turska, umešala se potom Jermenija, a za njom i Ukrajina. Kako se koja zemlja uključivala, tako su rasli poeni Rusiji, Grčka je polako gubila korak, Ukrajina i Jermenija su se približavale... Ishod znate.

Dinkić: Srbija popravila imidž

Predsednik Organizacionog odbora „Evrosonga 2008" Mlađan Dinkić izjavio je juče da se Beograd pokazao kao odličan domaćin, a da je Srbija značajno popravila imidž u Evropi i svetu održavanjem tog muzičkog takmičenja. - Pokazali smo potpuno drugo lice Evropi i to lice moramo da održimo sve dotle dok ne uđemo u EU. Ako smo ovde napravili „Evrosong" u evropskom stilu, i to bolje nego mnogi pre nas, siguran sam da tako možemo i u svim drugim oblastima života, od ekonomije do nauke i svih ostalih - rekao je Dinkić Tanjugu.

Dima dobio ulicu u rodnom mestu

Agencija Itar-Tas javila je da su vlasti Ust-Džegute u Karačajevo-Čerkeziji odlučile da jednu od ulica nazovu imenom pevača koji se rodio u selu Moskovskij, koje je sada predgrađe tog grada i koje je sa roditeljima napustio u osmoj godini života. Najavljujući turneje koje predstoje Bilanu, njegov producent Jana Rudkovska rekla je da su počele i ponude zapadnih diskografa.

Prenoseći Bilanovu izjavu da je „Rusija morala da pobedi jer je toga dostojna", tiražna „Komsomolka" u tekstu „Hvala ti, Dima!" navodi i „pikanterije" da je pevač poneo deset košulja koje je na kraju pesme trebalo „strgnuti", a Marton 50 pari raznobojnih patika - da može da odluči koje mu odgovaraju uz raspoloženje.

Putin i Medvedev čestitali Bilanu

Ruski premijer Vladimir Putin čestitao je juče Dimi Bilanu pobedu i istakao da je trijumf ostvaren zahvaljujući naporima čitavog ruskog tima. Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je telefonom odmah posle pobede, iako je pobednik proglašen dva sata posle ponoći po moskovskom vremenu.

- Nikada nisam pričao sa predsednikom i ne znam kako se to radi, ali mi je veoma, veoma prijatno - rekao je Dima, a kada su ga novinari pitali o čemu je pričao sa predsednikom šaljivo je izjavio da je to „tajna".

Putin je još juče dao nalog vicepremijeru Aleksandru Žukovu da počnu pripreme za formiranje organizacionog odbora za održavanje takmičenja za „Pesmu Evrovizije" u Moskvi 2009.

Tadić čestitao organizatorima

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je juče organizatorima beogradskog „Evrosonga" na izvanredno obavljenom poslu i velikom doprinosu u pozitivnoj promeni imidža Srbije u svetu.

„Srbija i njen glavni grad su i ovog puta dokazali da su Evropa", istakao je Tadić. Tadić je čestitao Skupštini grada Beograda i VD gradonačelnika Zoranu Alimpiću, RTS-u i direktoru RTS-a Aleksandru Tijaniću, kao i predsedniku Organizacionog odbora „Evrosonga" Mlađanu Dinkiću. Posebnu zahvalnost na iskazanoj gostoprimljivosti prema gostima iz inostranstva predsednik je uputio svim građanima Beograda.

Zbrka.com

Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Play - Floyd opet vozi - Nacionalna klasa 2
Floyd opet vozi - Nacionalna klasa 2
Play - Marija Šerifović se sasušila
Marija Šerifović se sasušila
Play - Počinje borba za Sekinog asistenta
Počinje borba za Sekinog asistenta
Play - Tanja Savić - Ostavila dečka, kupila kuću
Tanja Savić - Ostavila dečka, kupila kuću
Play - Mafija kafe - Ana Nikolić i Ognjen Amidžić u duetu
Mafija kafe - Ana Nikolić i Ognjen Amidžić u duetu
Play - Slađa u depresiji zbog Đoleta
Slađa u depresiji zbog Đoleta
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt