Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  jet set
Najnoviji naslovi

1 . Ceca - Izdržaću i ovo
2 . Severina traži oca svoga deteta
3 . Lester zbog Brendona izdepilirao noge
4 . Slavica Ćukteraš maznula pesmu Ani Nikolić
5 . Marijana izvređala novinare
zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Zanimljivosti i Jet Set nazad sve vesti  
Srpski glumci zaradjuju od pet do 10.000 evra
08.10.2009.
Izvor: Press Online

Srpski glumci zaradjuju od pet do 10.000 evra
Zbrka.com

Mnogi srpski glumci smatraju da je glumački poziv potcenjen i tvrde da od svojih uloga jedva uspevaju da zarade za goli život.

Povodom priče o neisplaćenom novcu za uloge u skupim ostvarenjima, poput „Sveti Georgije ubiva aždahu" i „Drug Crni u NOB-u", Press je istraživao koliki su glumački honorari i otkrio da za uloge u filmovima, TV serijama i predstavama srpski glumci zarađuju od pet do 10.000 evra!

Rade Šerbedžija

Među skuplje glumce ubrajaju se Miki Manojlović, Rade Šerbedžija, Srđan Todorović, Nikola Kojo, Mirjana Karanović, kao i Laza Ristovski i Dragan Bjelogrlić, koji uglavnom sami i produciraju filmove u kojima glume.

- Visina honorara zavisi, pre svega, od statusa glumca u svetu sedme umetnosti. Za rolu u nekom domaćem filmu mladi i neafirmisani glumci dobijaju oko 50 evra, dok glumačke legende zarade i više od 10.000. Visokokotirani umetnici u pozorištu naplate oko 100 evra po predstavi, dok početnici i epizodisti igraju i za svega pet evra - otkriva izvor Pressa koji je insistirao na anonimnosti.

Kako navodi naš sagovornik, inače čelnik jedne od poznatijih producentskih kuća, glumce u Srbiji po visini honorara možemo podeliti u tri grupe.

- Prvu grupu umetnika, koji svoje znanje i ime dobro naplaćuju, čini nekoliko najvećih glumačkih imena.

Osim što po ulozi u filmu mogu da zarade i više od 10.000 evra, oni su u poziciji da postavljaju uslove i pregovaraju o honoraru. Za glumu u serijama glumačke legende po snimajućem danu inkasiraju od 1.000 do 1.500 evra.

U pozorištu im se za odigranu predstavu uplati oko 100 evra. Druga grupa glumaca je najbrojnija i čini je tzv. srednja klasa u ovoj profesiji. Po odigranoj ulozi u nekom ostvarenju glumci iz ove grupe mogu da zarade do 5.000 evra.

U TV serijama po snimajućem danu producenti im plaćaju od 300 do 500 evra, dok na „daskama koje život znače" zarade pedesetak evra po odigranoj predstavi - tvrdi naš sagovornik, i dodaje:

- Treću grupu čine mladi, neafirmisani i retko angažovani umetnici, koji dobijaju epizodne uloge i često bedne honorare. Za ulogu u filmu oni mogu da zarade od 50 evra za male uloge, pa do 1.500 evra ako im se posreći da dobiju neku značajniju rolu.

U seriji mogu da zarade od 50 do 200 evra, a u pozorištu je njihova „cena" minimalna, pa se nekima od njih plaća čak i pet evra za pojavljivanje u predstavi.

Najveći problem svim glumcima predstavljaju dve stvari - mali broj uloga, kao i čest problem da naplate svoju zaradu od producenata.

Često se na honorare čeka i po godinu dana, a da producenti najčešće isplate vrše u nekoliko rata - zaključuje izvor Pressa.

Jedna od naših najboljih glumica Mirjana Karanović kaže da su cifre kojima raspolažemo realne i tvrdi da njoj nikada niko nije ostao dužan.

- Nikada nisam imala problema sa isplatom honorara, jer nekako imam nos za đubrad i sa njima ne radim. „Namirišem ih" i nikako ne mogu da me prevare. Smatram da su neki glumci koji su postali producenti najveće smeće u našem poslu.

Pa, oni ni svoje kolege ne isplaćuju! Kada pregovaram o ulozi prvo što pitam je: „Imate li para ili ne?"

U karijeri sam igrala i za 100 i za 1.000 evra po snimajućem danu. Kod nas sve funkcioniše po principu ko je sa kim prijatelj, pa se tako određuje i visina honorara - zaključuje Karanovićeva.

Zbrka.com

Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Play - Gasi se Beovizija?
Gasi se Beovizija?
Play - Maja i Nigor kod Oskara
Maja i Nigor kod Oskara
Play - Novak Djoković - Žurka iznenadjenja
Novak Djoković - Žurka iznenadjenja
Play - Nemanja i Milena izbačeni iz Granda
Nemanja i Milena izbačeni iz Granda
Play - Miloš Bojanić uhvaćen u laži
Miloš Bojanić uhvaćen u laži
Play - Sve ljubavi naših tenisera
Sve ljubavi naših tenisera
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt