Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  jet set
Najnoviji naslovi

1 . Ceca - Izdržaću i ovo
2 . Severina traži oca svoga deteta
3 . Lester zbog Brendona izdepilirao noge
4 . Slavica Ćukteraš maznula pesmu Ani Nikolić
5 . Marijana izvređala novinare
zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Zanimljivosti i Jet Set nazad sve vesti  
Radovan Karadžić - Dragan David Dabić
23.07.2008.
Izvor: Press Online

Radovan Karadžić - Dragan David Dabić
Zbrka.com

Karadžić se uopšte nije skrivao, slobodno se kretao po Srbiji, ali i po celom regionu, radio je kao lekar, novinar i predavač

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić koji je prekjuče uhapšen u Beogradu, godinama je u jednoj prestoničkoj privatnoj klinici pod imenom Dragan Dabić radio kao „neuropsihijatar i savetnik u oblasti psihologije i bioenergije". Karadžić je imao sva dokumenta izdata na ime Dabić i slobodno se kretao ne samo po Srbiji, već i po zemljama regiona, ali i po Rusiji!

Radovan Karadžić koji je totalno promenio lični opis, često se pojavljivao i u javnosti, držao je predavanja o zdravom životu, meditaciji i „pravoslavnom tihovanju". Poslednji put je govorio na Festivalu zdrave hrane koji je u maju ove godine održan na beogradskom izletištu Ada Ciganlija! Pojavljivao se i na skupovima o zdravom životu u Novom Sadu, Smederevu, Somboru, Podgorici... Takođe, Karadžić je bio i redovan saradnik beogradskog časopisa „Zdrav život" za koji je pod imenom David Dabić pisao članke o popularnoj psihologiji! Ove članke u nekoliko navrata prenosili su i hrvatski specijalizovani magazini.

Odao ga poziv

- Sam bog zna koliko se dugo Karadžić krio pod maskom nadrilekara. Možda godinu, možda i celih deset godina... Na prvi trag u njegovom pravcu nabasali smo pre oko dva meseca i to sasvim slučajno. Uhvaćen je, naime, jedan telefonski poziv Radovanovog sina Saše upućen Draganu Dabiću. Krenuli smo tim tragom, nismo uspeli ništa da otkrijemo, ali posle smo došli do nekih novih saznanja... - objašnjava sagovornik Pressa iz vrha države.

Kako saznajemo, Karadžić je u ponedeljak posle podne uhapšen u jednom beogradskom stanu u trenutku dok se spremao da pobegne. U vreme hapšenja, on je kod sebe imao putnu torbu punu letnje odeće i opreme za more, a operativcima koji su ga hapsili predstavio se kao Dabić i rekao da je krenuo na more u Split!!!

Priču o Karadžiću juče su novinarima potvrdili i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

- Karadžić se pojavljivao na javnim mestima i radio u privatnoj lekarskoj ordinaciji. Bio je vrlo uverljiv u skrivanju identiteta, bavio se alternativnom medicinom i tako zarađivao novac. Poslednje mesto prebivališta bila mu je opština Novi Beograd. On se slobodno kretao kroz Beograd. Njegov lažni identitet bio je toliko ubedljiv da niko nije mogao da ga prepozna, ni stanodavci, ni poslodavci. Akcija je izvedena uz najmanji bezbednosni rizik - rekao je Vukčević.

Ljajić je dodao da je Karadžić uhapšen u okolini Beograda pri premeštanju sa jedne na drugu lokaciju i da tokom akcije nije pokušavao da pobegne.

- Nadležni još rade na rekonstrukciji njegovog kretanja, a operativna saznanja do kojih dolazimo koristićemo i u potragama za preostalom dvojicom optuženika, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem. Država je odlučna da završi saradnju sa Hagom, a hapšenje Karadžića to i dokazuje. Locirali smo ga tako što je praćena grupa osoba - objasnio je Ljajić.

Na drugoj strani, Radovanov rođeni brat Luka Karadžić za Press tvrdi da je on uhapšen još u petak uveče 18. jula oko 21.30 časova.

- Radovan je u trenutku hapšenja bio u autobusu broj 73, prelistavao je novine, sedeo je. Planirao je da ode do banje Vrdnik na par dana. Prišli su mu neki ljudi, stavili mu šešir na glavu i odveli ga u nepoznatom pravcu. Pretpostavljamo da je on odveden u zgradu BIA. Inače, prilikom hapšenja Radovan je kod sebe imao par hiljada dinara i oko 600 evra, ključeve od stana i dokumenta - objašnjava Luka Karadžić.

Hteo da se preda?

On kaže da mu je brat juče prilikom ponovnog susreta rekao da je imao nameru da se preda.

- Sreli smo se posle toliko godina. Meni su krenule suze, a on je bio vrlo dostojanstven, kakav je uvek znao da bude. Kazao mi je da je imao nameru da izdrži ovako još samo do kraja godine, a onda da se preda našim vlastima, pošto ima najava da Hag završava sa radom. Hteo je da mu se sudi u Srbiji pošto on ne veruje u njihovu pravdu - priča Karadžićev mlađi brat.

Svetozar Vujačić, advokat Karadžića, za Press kaže da je on u jednom iznajmljenom stanu na Novom Beogradu živeo sam.

- Stan je pre godinu dana iznajmio u Jurija Gagarina 276 od čoveka koji je već dugo u Italiji. Ponekad je primao pacijente na tri mesta, u jednoj ordinaciji u Beogradskoj ulici u centru grada i u još dve na Novom Beogradu. Međutim, uglavnom se izdržavao od prodaje magneta koje je patentirao, a koji su efikasni protiv bolova - objašnjava Vujačić.

Pisao, predavao, imao svoj sajt

Dok se skrivao, Radovan Karadžić je pod lažnim imenom Dragan David Dabić redovno pisao za časopis „Zdrav život"! On je čak otvorio i svoj lični internet sajt!

Direktor i glavni urednik časopisa „Zdrav život" Goran Kojić kaže za Press da je „prosto neverovatno da se Radovan Karadžić predstavljao kao dr Dragan David Dabić".

- Jeste, David Dabić je pisao za naš časopis! Ali, ne mogu da verujem da je to bio Radovan Karadžić! Pa, video sam čoveka lično! Izgledao je duhovno, duge sede, gotovo bele kose. Imao je i bradu i vezivao rep. Nije mi ličio na Karadžića ni izgledom ni glasom! Koliko znam, pisao je i za „Treće oko"! - priča nam Kojić.

Kao saradnik pomenutog časopisa, Karadžić je pod lažnim imenom učestvovao i kao predavač u Smederevu, 10. decembra prošle godine, na temu „Odnos tihovanja i meditacije". Takođe, u organizaciji Trećeg festivala zdravog života na Adi Ciganliji 23. maja ove godine, Karadžić je kao David Dabić održao predavanje „Kako negovati sopstvene energije", koje je trajalo 45 minuta.

Inače, Karadžić je novac zarađivao i baveći se alternativnom medicinom na svom sajtu (www.psy-help-energy.com). Na sajtu se može naći bezbroj saveta u vezi sa porodicom, dijabetesom, astmom, stresom, autizmom... Saveti se odnose i na žene, sportiste, muškarce, poslovne ljude. U onlajn prodavnici mogli su se kupiti razne amajlije i krstovi.

Pod lažnim identitetom David Dabić, Karadžić je imao i vizitkartu na kojoj se predstavljao kao stručnjak za „kvantnu, duhovnu i energetsku medicinu". Na kartici uredno stoje dva broja mobilnog telefona. Međutim, oba broja su bila nedostupna kada smo ih juče pozvali.

Dačić: BIA ga čuvala, BIA ga predala

Ministar policije Ivica Dačić ponovio je juče da pripadnici MUP-a nisu učestvovali u hapšenju Radovana Karadžića. On je u izjavi za naš list kazao da bi bilo vrlo interesantno videti ko je i po čijem nalogu do sada skrivao bivšeg predsednika RS.

- BIA ga je čuvala, BIA ga je sada i predala. Ovo je bila klasična primopredaja dužnosti, primopredaja Radovana Karadžića - rekao je Dačić.

Za dve godine dva puta putovao u Rusiju

Radovan Karadžić je identitet Dragana Dabića dobio još 1998. godine u organizaciji srpske tajne policije, rečeno je juče Pressu u vrhu MUP-a.

Prema saznanjima policije, Karadžić je tada, uz pomoć policijskih stručnjaka, potpuno ušao u svoju „novu ulogu" i toliko se usavršio da niko nije mogao da ga prepozna. Koliko je bio uverljiv dovoljno govori podatak da je Karadžić pod imenom Dabić dva puta u poslednje dve godine putovao na „stručna usavršavanja" u Rusiju. Kupovao je uredno karte u turističkim agencijama, vadio rusku vizu u policiji...

Zbrka.com

Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Play - Vukota Brajović brutalno pretučen
Vukota Brajović brutalno pretučen
Play - Madona ipak u Crnoj Gori
Madona ipak u Crnoj Gori
Play - Kuća snova - Na sajmu gradjevinarstva
Kuća snova - Na sajmu gradjevinarstva
Play - Rade Šerbedžija vraćen sa granice
Rade Šerbedžija vraćen sa granice
Play - Džet set kafedžije
Džet set kafedžije
Play - Raskinuli Anastasija Budjić i Ilija Bozoljac
Raskinuli Anastasija Budjić i Ilija Bozoljac
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt