Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  jet set
Najnoviji naslovi

1 . Ceca - Izdržaću i ovo
2 . Severina traži oca svoga deteta
3 . Lester zbog Brendona izdepilirao noge
4 . Slavica Ćukteraš maznula pesmu Ani Nikolić
5 . Marijana izvređala novinare
zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Zanimljivosti i Jet Set nazad sve vesti  
Povratak dizelaša
05.12.2009.
Izvor: Press Online

Povratak dizelaša
Zbrka.com

Godina koja je na izmaku biće zapamćena po povratku muzike devedesetih na velika vrata - srpski gradovi oblepljeni su pozivima na žurke sa nazivima „Vesele devedesete" i „Dizel parti", na kojima se ponovo slušaju pesme Doktora Igija, „Mobi Dika", „Energije", „Fanki džija"...

Press je pokušao da istraži da li je ovaj fenomen prolazna moda ili zloslutan simptom povratka kriznih vremena.Kulturolog Milena Dragićević-Šešić smatra da ne treba preuveličavati priče o povratku devedesetih godina.

Ona poručuje da su za fenomen „dizel žurki" odgovorni oni koji su početkom devedesetih bili mladi, a danas imaju dovoljno novca za otvaranje klubova i nametanje svojih kulturnih obrazaca i vidika.

Prema njenom mišljenju, „dizel žurke" su, ipak, simptom dublje krize vrednosti našeg društva.

- Ne mislim da je u pitanju široko rasprostranjen fenomen. Taj „povratak devedesetih" je izdanak tranzicije i činjenice da sada u izvesnim krugovima diktiraju trendove ljudi uskih vidika i snažnog preduzetničkog duha, koji imaju lepe uspomene na taj period. Iako ne mislim da je to značajan fenomen, on je svakako simptomatičan, zato što je to simptom dublje krize vrednosti - rekla je Dragićević-Šešić.

Ona smatra da je današnja popularnost muzike devedesetih proizvod nepostojanja adekvatnih kriterijuma za ocenu proizvoda popularne kulture.

- Postoji snažna potreba za kritičkom revalorizacijom popularne kulture. Ona je danas kod nas carstvo kiča i površnosti i kritičari bi trebalo da se pozabave ovim. Svakako da i u okviru pop kulture postoje vredna dela i banalna dela - kaže Dragićević-Šešić.

Fenomen „novih dizelaša" prati i adekvatan izbor odeće i obuće - nose se patike „er maks", zlatne kajle, šuškave trenerke... Osim toga, u modu su vraćene uzrečice „znači" i „brate".

Pojavu prati i veliki broj rasprava na internet forumima, na kojima sučeljavaju mišljenja oni koji devedesete smatraju „zlatnom decenijom" i oni koji ovaj period pamte po velikoj inflaciji i kriminalu.

- Ne mogu da zamislim ogavnije stilove od onih u to vreme. Ništa se nije cenilo i ni u čemu se nije videla lepota, osim u patikama sa vazdušnim đonom i donjem delu trenerke.

Ako ne uvlačiš džempere u trenerku, previše si odskakao od sredine. U ono vreme svaka seljačina morala je da ima patike sa vazdušnim đonom, bukvalno po svaku cenu - zabeležila je jed    na posetiteljka popularnog „Burek foruma".

Osim onih koji veruju da su „dizel žurke" simptom ekonomske krize i onih koji osećaju nostalgiju za vremenima kada su mogli da zarađuju novac na nečasne načine, ima i onih kojima je ovo vreme ostalo u lepoj uspomeni zato što su tada bili deca.

Jedan od redovnih posetilaca ovih žurki Svetlana (29) sumirala je svoja osećanja objašnjenjem da se detinjstvo, nezavisno od okolnosti, gotovo uvek smatra za deo života iza koga ostaju najprijatnije uspomene.

- Mislim da su ovakve žurke i muzika uz njih namerno dobile epitete „srećne" ili „zlatne" zbog životnog doba u kome smo bili kada je sve to bilo popularno, zbog puberteta i rane mladosti, koji se i smatraju najlepšim periodima života - rekla je Svetlana.

„Oči boje duge" najpesma

Doktor IgiLjubitelji densa devedesetih tvrde da se najbolje „dizel žurke" u Beogradu održavaju u klubu „Stefan Braun".

Na ovim žurkama, uz adekvatan stajling, svakog utorka veseli se nekoliko stotina obožavalaca muzike prethodne decenije. Iskusni posetioci „dizel partija" pohvalili su i žurke u klubu „Teatro".

Na top-listi najboljih pesama devedesetih godina, koja je sastavljena na osnovu glasova slušalaca jednog radija, za najpesmu proglašena je numera Doktora Igija „Oči boje duge". Među ljubiteljima ovog zvuka šuška se da će „kralj densa" Doktor Igi uskoro zakazati veliki koncert u Sava centru.

„Siti rekords": Dens je opet u fazonu!

Diskografska kuća „Siti rekords" jedna je od onih koje objavljuju retro kompilacije sa tematikom ranih devedesetih. Direktor ove kuće Bane Stojanović kaže da se u celom regionu dens muzika vratila na velika vrata.

- Ta izdanja se lepo prodaju. Prošlo je 10-15 godina od vremena kada je dens muzika bila popularna, i sada se ona vraća na scenu ne samo kod nas, nego i u našem širem okruženju.

U Srbiji se slušaju uglavnom domaći izvođači, a u Hrvatskoj „Kolonija", „ET", Toni Cetinski... Novom interesovanju za dens muziku doprinele su i diskoteke koje su pre godinu ili dve počele da organizuju žurke sa dens tematikom.

Sve ovo je spontan talas i sasvim normalna stvar, zato što se svaka epoha u muzici posle 10 ili 20 godina ponavlja - rekao je prvi čovek „Siti rekordsa".

Zbrka.com

Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Play - Nole i Marija Šarapova uhvaćeni na delu
Nole i Marija Šarapova uhvaćeni na delu
Play - Kaja htela da izađe nakon poljupca sa Skajem
Kaja htela da izađe nakon poljupca sa Skajem
Play - Kesenija Pajčin - Prljavi ples
Kesenija Pajčin - Prljavi ples
Play - Bregina švalerka nova voditeljka Zvezda Granda
Bregina švalerka nova voditeljka Zvezda Granda
Play - Ivana Kukrić - Sexi kalendar
Ivana Kukrić - Sexi kalendar
Play - Jelena Karleuša - Na koncertu ću leteti
Jelena Karleuša - Na koncertu ću leteti
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt