Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  jet set
Najnoviji naslovi

1 . Ceca - Izdržaću i ovo
2 . Severina traži oca svoga deteta
3 . Lester zbog Brendona izdepilirao noge
4 . Slavica Ćukteraš maznula pesmu Ani Nikolić
5 . Marijana izvređala novinare
zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Zanimljivosti i Jet Set nazad sve vesti  
Počinje sabor u Guči
05.08.2009.
Izvor: Press Online

Počinje sabor u Guči
Zbrka.com

Danas će na brdima iznad Guče zagrmeti prangije, i ministar Milutin Mrkonjić u društvu i zagrljaju svog prethodnika na funkciji Velimira Ilića uz zvuke truba otvoriće 49. sabor trubača.

Saborsku zastavu pored Spomenika trubaču u centru ove varošice podići će Dragan Jovanović iz sela Dljin, jedini živi učesnik i pobednik prvog sabora održanog 1961. godine. Biće to znak da desetine hiljada ljubitelja trube krene u ovaj centar Trubačke Republike Dragačevo! Prema procenama organizatora, tokom pet saborskih dana, kroz malenu varošicu koja ima nešto više od dve hiljade stanovnika proći će nekoliko stotina hiljada ljudi. Kažu, čak možda i pola miliona. Procenjuju da ih je na ranijim saborima toliko bilo, mada tačnu računicu teško da iko može da napravi.

Do nedelje kasno u noć, kada se ova svetkovina trube završava, putevi ka Guči biće zakrčeni! Dragoslav Krdžić, načelnik saobraćajne policije u Čačku, kaže za Press da će kontrole saobraćaja biti pojačane:

- U odnosu na prošlu godinu imaćemo veći broj i stacionarnih i pokretnih patrola. Uz obavezne alko-testove sumnjivih vozača, policija će prvi put ove godine raditi i testove na drogu! Nećemo tolerisati ugrožavanje bezbednosti i života, svi teški prekršaji biće sankcionisani, ali neće biti ni nepotrebne represije. Osnovni cilj nam je da svim posetiocima obezbedimo da bezbedno stignu do Guče i da se bezbedno vrate svojim kućama - kaže Krdžić.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Stojadin Jovanović izjavio je juče da će policija zbog početka Dragačevskog sabora pojačati kontrolu saobraćaja na prilaznim putevima Guči. Prema njegovim rečima, samo iz Čačka biće angažovano 200 saobraćajnih policajaca, a u kontroli saobraćaja pomoći će i kolege iz Beograda, Valjeva, Kraljeva... On je rekao i da će se u kontroli saobraćaja koristiti i specijalna vozila „presretači" i policijski helikopteri, apelujući na vozače da se pridržavaju propisa.

Najveća gužva očekuje se za vikend. Od petka do nedelje uveče. Zato su u Guči i juče ugostitelji postavljali šatre ne žureći, montirali su se razni štandovi, spremale bašte... Cene još nisu istaknute, mada se u Guči kunu da neće biti ništa skuplje nego prošle godine, a zbog skoka evra, u toj valuti nešto će biti i jeftinije!

U subotu uveče od 23 sata na stadionu će biti održan i čuveni ponoćni koncert najboljih trubačkih orkestara koji učestvuju na Saboru, dok je takmičenje zakazano za nedelju u 15 sati.

Osim trube, organizatori ove godine pripremaju još niz zanimljivih sadržaja, nastupiće i brojna kulturno-umetnička društva iz Srbije, ali i iz Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Poljske, Rumunije... Gostima, od kojih će biti znatan deo stranaca, organizatori će predstaviti i kako je izgledala stara dragačevska svadba, izložbe dragačevskih tkalja, jela iz ovog kraja...

- Želimo svima koji u ovo vreme ekonomske krize ne mogu da sebi priušte odmor na egzotičnim destinacijama omogućimo da se u Guči opuste i uživaju ovih pet dana, da zaborave na sve probleme. Sve goste čekamo otvorenog srca - kaže predsednik opštine Lučani, i predsednik saborskog odbora Slobodan Jolović.

U Guči su još pre dve godine počeli s pripremama za sledeći, 50. sabor, kada će u svetskoj prestonici trube biti održano takmičenje za prvu trubu sveta. Ovogodišnji sabor je - generalna proba.

Program

10.00 - Otvaranje Sabora kod Spomenika trubaču
16.00 - Otvaranje izložbe radova dragačevskih tkalja - Dom kulture
18.00 - Promocija knjiga i publikacija izdatih između dva sabora
20.00 - Kulturno-umetnički program - pevačke grupe, kulturno-umetnička društva, trubački orkestri - pozornica ispred Doma kulture

Šiđani sviraju sa strancima

Najveći deo programa odvijaće se na stadionu pokraj Belice, gde će u petak uveče nastupiti Dejan Petrović sa svojim orkestrom i „Balkanikom", Boban i Marko Marković, dok će posle njih na binu izaći trubački orkestri iz SAD, Švajcarske, Švedske, Kipra, Makedonije, Slovenije, ali i trubački orkestar iz Šida! Razlog zbog kog su Šiđani svrstani sa strancima verovatno je taj što se nikako ne uklapaju u ni u jednu „trubačku struju" - melos južne ili zapadne Srbije.

U Guči bez automobila

Tokom 49. sabora trubača uveden je poseban režim saobraćaja u samoj varošici i na prilaznim putevima. Danas od ponoći, pa sve do nedelje u ponoć zabranjen je tranzitni saobraćaj kroz Guču iz svih putnih pravaca.
Na putevima oko varošice postavljeni su posebni putokazi koji će saobraćaj usmeravati prema drugim saobraćajnicama. Kao i prethodnih godina, u samoj Guči zabranjeno je parkiranje za sva vozila, osim za policiju, Hitnu pomoć, vatrogasce i vozila za snabdevanje ugostiteljskih objekata.

Zbrka.com

Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Play - Ranjeni Orao - Film
Ranjeni Orao - Film
Play - Ekrem Jevrić snima album za Grand
Ekrem Jevrić snima album za Grand
Play - Nisam režimski pevač
Nisam režimski pevač
Play - Mimi snima prvi album
Mimi snima prvi album
Play - I posle Farme - Farma
I posle Farme - Farma
Play - Ognjen Amidžić - Natašine suze nisu bile lažne
Ognjen Amidžić - Natašine suze nisu bile lažne
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt