Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  jet set
Najnoviji naslovi

1 . Ceca - Izdržaću i ovo
2 . Severina traži oca svoga deteta
3 . Lester zbog Brendona izdepilirao noge
4 . Slavica Ćukteraš maznula pesmu Ani Nikolić
5 . Marijana izvređala novinare
zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Zanimljivosti i Jet Set nazad sve vesti  
Pobuna glumaca
24.11.2009.
Izvor: Press Online

Pobuna glumaca
Zbrka.com

Nezavisni sindikat glumaca Srbije (Singlus) najavio je veliki protest povodom donošenja zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim im se ukidaju prava na nadoknadu za emitovanje filmova i serija putem kablovskih distributera.

Kako Press saznaje, predsednik Singlusa, glumac Vladan Dujović, i njegov kolega Zoran Cvijanović, zatražili su tim povodom prijem kod potpredsednika Vlade Božidara Đelića. Dujović je rekao da već izvesno vreme čekaju da im se obrati neko iz Vlade Srbije:

- Cvijanović je uputio molbu potpredsedniku Đeliću za prijem, jer je njegovo ministarstvo ovlašćeni predlagač ovog zakona. Nismo dobili nikakav odgovor i od danas krećemo u velike proteste, a održaćemo i konferencije za štampu - rekao je za Press Dujović.

Član udruženja, glumac Srđan Miletić, u izjavi za Press kaže da je ogorčen povodom najavljenog gubitka prava na nadoknadu od prikazanih ostvarenja na kablovskim televizijama.

- Mnoge moje kolege pojma nemaju da imaju pravo na novac od emitovanja filmova i serija. Ovakav predlog zakona je stvarno sraman! Nemamo nikakvo pravo na deo novca od prodatih DVD-ova, honorare koje zaradimo jedva da nam isplaćuju, a sada nam i ovo pravo ukidaju. Stvarno nema smisla - kaže Miletić.

Njegov kolega Milorad Mandić Manda kaže da glumci ni do sada nisu znali koja su njihova prava i da bi bilo dobro da im neko kaže šta sve to gube novim zakonom.

- Televizije su imale odnos prema nama svaka po svojim aršinima, pa smo tako kod nekih emitera tretirani kao interpretatori - kaže Mandić za Press.

- Zato sam morao ponovo da gledam u svoju diplomu gde piše „diplomirani dramski umetnik", a ne interpretator. Pozivam sve kolege da nam se pridruže u ovom protestu. Želimo da nam da nam nadležni bar kažu koja prava gubimo novim zakonom, kako bismo znali za šta se borimo - rekao je popularni Manda.

Kako saznajemo, i svetska glumačka asocijacija FIA poslala je svoj protest ministru Božidaru Đeliću povodom donošenja novog zakona.

Nezavisni sindikat glumaca Srbije osnovan je juna 1990. godine. Trenutno broji 510 članova, među kojima su naši eminentni glumci: Miki Manojlović, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Zoran Cvijanović, Zoran Dujović, Srđan Miletić, Milorad Mandić Manda i mnogi drugi.

Srdjan Miletić

Pored spornih odredbi, predloženim rešenjima predviđaju se strože kazne za povredu autorskih i srodnih prava, a Predlog uvodi i pravnu tekovinu EU koja osobama sa posebnim potrebama omogućava da bez dozvole i nadoknade umnože i stave u promet neophodna učila i pomagala.

Zakon takođe predviđa da se nadoknada između proizvođača i izvođača deli pola-pola, a u slučaju nemogućnosti postizanja dogovora o tome odluku će donositi komisija koju će, između ostalih, činiti i predstavnici Vlade.

Uvođenje autorskog reda?

Predlog zakona o autorskim i srodnim pravima usvojen je još u septembru, a Vlada Srbije saopštila je da se radi o zakonskom aktu koji uređuje prava autora književnih, naučnih, stručnih i umetničkih dela, prava interpretatora i prava prvog izdavača slobodnog dela.

Navedeno je da se tim zakonom uređuju i prava proizvođača fonograma, videograma, emisija, baza podataka i pravo izdavača štampanih izdanja kao prava srodna autorskom pravu, način ostvarivanja autorskog i srodnih prava i sudska zaštita tih prava.

Zbrka.com

Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Play - Najveći skandali u 2009.
Najveći skandali u 2009.
Play - Vendi tukla Ekrema
Vendi tukla Ekrema
Play - Slađana Pejić - glumica, voditeljka, pevačica
Slađana Pejić - glumica, voditeljka, pevačica
Play - Milena i Nemanja ponovo zajedno
Milena i Nemanja ponovo zajedno
Play - Ceca proslavila 36. rodjendan
Ceca proslavila 36. rodjendan
Play - Mrzimo mobilne telefone
Mrzimo mobilne telefone
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt