Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  jet set
Najnoviji naslovi

1 . Ceca - Izdržaću i ovo
2 . Severina traži oca svoga deteta
3 . Lester zbog Brendona izdepilirao noge
4 . Slavica Ćukteraš maznula pesmu Ani Nikolić
5 . Marijana izvređala novinare
zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Zanimljivosti i Jet Set nazad sve vesti  
Hag traži pomoć Srbije i Holivuda ?!?
04.12.2008.
Izvor: Press Online

Hag traži pomoć Srbije i Holivuda ?!?
Zbrka.com

Sindikat zaposlenih u Haškom tribunalu poslao pismo Vladi Srbije, u kome traži podršku u borbi za svoja radnička prava!!! Zahteve sindikata već podržali glumci Nikol Kidman, Vudi Harelson...

Sindikat zaposlenih u MKTJ (Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, odnosno Haškom tribunalu) zatražio je od Vlade Srbije da podrži njihove socijalne zahteve, otkriva Press! Sindikat Haškog tribunala traži od Srbije da 8. decembra u UN podrži njihov zahtev da od svetske organizacije dobiju još pet miliona dolara, kako bi primali plate i posle prestanka rada Tribunala!

U pismu sindikata Tribunala Vladi Srbije, do koga je došao Press, navodi se da ovaj reprezentativni sindikat već ima podršku slavnih holivudskih zvezda, kao što su Vudi Harelson, Nikol Kidman i režiser Keni Louč, koji su 2005. snimali film u zgradi UN!

Naknada za vernost

U dopisu Sindikata koji broji 900 članova, od 1.100 zaposlenih, piše da su radnici „motivisani svojim ličnim uverenjima da je rad MKTJ od ključne važnosti za veru javnosti u međunarodnu pravdu i prevenciju budućih slučajeva zločina protiv čovečnosti".

Naša posvećenost i motivacija nisu dovoljni sami po sebi da dovedu do pozitivnog ishoda na kome svi radimo. To samo može biti postignuto pomoću neophodnih sredstava i uz dovoljan broj osoblja, koje će dobijati odgovarajuće nadoknade i uživati podršku u pronalaženju novih poslova i smeštaja pošto se rad MKTJ okonča.

Osoblje MKTJ zabrinuto je zbog finansijske sigurnosti i buduće karijere kada se njihovi ugovori u MKTJ okončaju - navodi se u pismu.

Članove sindikata najviše brine to što se ne zna do kada će raditi Tribunal, ali se dodaje da je „osoblje Tribunala već bilo obavešteno da odloži pronalaženje novog posla i selidbe, s obzirom da je raspored aktivnosti MKTJ pojačan".

- Prema istraživanju naših članova iz oktobra 2008. godine, 85 odsto članova ne zna kada će rad MKTJ biti okončan, 73 odsto očekuje suočavanje sa finansijskim teškoćama po isteku ugovora, 65 odsto kaže da će napustiti Hag pre isteka ugovora, a 53 odsto osoblja koje dolazi sa prostora bivše Jugoslavije plaši se diskriminacije u slučaju povratka u svoju zemlju - navodi se u pismu.

Sindikat traži da im se isplati „naknada za vernost", jer je jedan broj „visokokvalifikovanih radnika" već počeo da napušta Hag zbog neizvesnosti, „čime se dovodi u pitanje uspešno okončanje rada Tribunala".

- Procenjeno je da bi „naknada za vernost", koja bi se isplaćivala osoblju MKTJ koje ima pet godina staža, iznosila manje od pet miliona američkih dolara, dok bi Tribunal u slučaju ranijeg odlaska osoblja morao da plati 57,6 miliona američkih dolara - navodi Sindikat.

U pismu se objašnjava i da je ideja o isplati „nagrade za vernost" radnicima Tribunala stopirana 14. marta 2008. godine na Petom komitetu Generalne skupštine UN, a kada su EU i Japan odbili da pruže podršku i obezbede dodatan novac.

Štrajk u Hagu?!

Sindikat piše i da bi ispunjenje njihovih zahteva (pogledaj okvir) uticalo da ostanu u MKTJ do kraja isteka ugovora, s obzirom na to da bi se osećali sigurnije. Međutim, ne navodi se kakve bi posledice moglo da ima neispunjenje zahteva radnika, kao ni to da li bi oni možda stupili u štrajk!

- Uspešno okončanje rada Tribunala važan je element obnove prostora bivše Jugoslavije nakon sukoba u periodu od 1991. do 2001. godine, i mi Vas ljubazno molimo da nam vaša vlada pomogne u ovom procesu pružanja podrške osoblju MKTJ - navodi se na kraju pisma sindikata.

U Vladi nismo uspeli da pronađemo sagovornika koji bi nam odgovorio na pitanje da li će naša država da prihvati socijalne zahteve radnika Haškog tribunala.

Kriju plate

U pismu Sindikata nigde se ne navodi kolika su primanja radnika koji rade u Tribunalu. Prema nezvaničnim informacijama, one se kreću od nekoliko hiljada, pa do nekoliko desetina hiljada evra mesečno!

Upozorenja sindikata Tribunala

- Radnici Tribunala nemaju prava na „naknadu za vernost/ostanak", koja bi značila da osoblje može da računa na izdržavanje i smeštaj dok traži nov posao

- Radnici su izgubili pravo na minimalne zagarantovane penzije u svojim zemljama jer rade van zemlje, u Hagu

- I državljani Holandije koji rade u Tribunalu izgubili su pravo na minimalnu državnu penziju, kao i na zdravstveno osiguranje za svoju decu

- Osoblje MKTJ koje nije iz zemalja EU nema pravo ostanka u Holandiji nakon isteka ugovora

- Deca osoblja koje nije poreklom iz zemalja EU sada pohađaju škole u Holandiji, i zato bi Holandija trebalo da razmotri da im dodeli državljanstvo

Pismo Sindikata zaposlenih u MKTJ

Ekselencijo Zahtev za podršku vaše Vlade

Zadovoljstvo mi je da priložim poslednje izdanje "TribUniona", izdanja Sindikata zaposlenih u MKTJ, koje sadrži poruke podrške našem Sindikatu od lorda P. Ešdauna, Vudija Harelsona, Džeka Džonsa i drugih, uključujući i francuskog TV novinara Patrika d Arvora, britanskog reditelja Kena Louča i glumice Nikol Kidman, zvezde filma "The Interpreter" iz 2005. godine, koji je sniman u zgradi UN-a u Njujorku.

Vaša podrška biće dobrodošla Sindikatu zaposlenih u MKTJ, koji broji 900 članova od ukupnog broja od 1.100 zaposlenih.

Članovi našeg Sindikata dolaze iz 80 zemalja i svi su posvećeni uspešnom okončanju mandata Tribunala. Motivisani su svojim ličnim uverenjima da je rad MKTJ od ključne važnosti za veru javnosti u međunarodnu pravdu i prevenciju budućih slučajeva zločina protiv čovečnosti.

Ipak, naša posvećenost i motivacija nisu dovoljni sami po sebi da dovedu do pozitivnog ishoda na kome svi radimo. To samo može biti postignuto uz pomoć neophodnih sredstava i uz dovoljan broj osoblja, koje se tretira na odgovarajući način, dobija odgovarajuće nadoknade i uživa podršku u pronalaženju novih poslova i smeštaja pošto se rad MKTJ okonča.

Osoblje MKTJ zabrinuto je zbog finansijske sigurnosti i buduće karijere kada se njihovi ugovori u MKTJ okončaju.

Ovo je delom i zbog toga što se ne može jasno odrediti datum prestanka rada Tribunala, što otežava dalja planiranja. Osoblje MKTJ već je bilo obavešteno da odloži pronalaženje novog posla i selidbe s obzirom da je raspored aktivnosti MKTJ pojačan.

Istraživanje naših članova, koje je sprovedeno u oktobru 2008. godine ukazuje da:

- 85 posto ne zna kada će rad MKTJ biti okončan

- 73 posto očekuje suočavanje sa finansijskim teškoćama po isteku ugovora

- 65 posto kaže da će napustiti MKTJ pre isteka ugovora

- 53 posto osoblja koje dolazi sa prostora bivše Jugoslavije kaže da se plaši disktriminacije u slučaju povratka u svoju zemlju.

Mi u potpunosti razumemo da se datum prestanka rada MKTJ ne može sa sigurnošću odrediti. Ali nesigurnost koju ova činjenica donosi po zaposlene u Tribunalu - od kojih su neki bili zaposleni ovde već 14 godina na osnovu šestomesečnih ugovora - trebala bi da bude prepoznata od strane UN-a, kao poslodavca. S obzirom da se UN nije oglasio povodom ovoga, visoko kvalifikovano osoblje napušta svoje poslove i pre isteka ugovora, čime se dovodi u pitanje uspešno okončanje rada Tribunala.

Sekretar UN-a i Generalna skupština UN-a izrazile su zabrinutost da raniji odlasci osoblja povećavaju rizik da Tribunal ne uspe da uspešno okonča preostala suđenja za ratne zločine i žalbene postupke (koji se odnose na 45 lica) koji su u vezi sa konfliktima na prostoru bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 2001. godine.

Vašu podršku tražimo vezano za sledeća pitanja:

- osoblje MKTJ nema prava ni na kakvu vrstu "naknade za vernost/ostanak" (redundancy/retention payment). Ovakva vrsta naknade značila bi da osoblje može računati na izdržavanje dok traži novi posao i smeštaj, a i predstavljala bi podsticaj da zaposleni ne odlaze iz MKTJ;

- osoblje MKTJ izgubilo je pravo na ostvarivanje minimalne zagarantovane penzije u njihovim domovima, s obzirom da su radili van zemlje, u Hagu;

- u slučaju postojanja "catch-up contributions" programa (programa penzionog osiguranja kioji omogućavaju osobama iznad 50 godina života da povećaju iznos doprinosa koji se uplaćuje za penziju; prisutno u nekim od razvijenih zemalja), ova vrsta "naknade za vernost/ostanak" mogla bi da bude iskorišćena u te svrhe ;

- čak i državljani Holandije, koji su zaposleni u MKTJ, izgubili su svoja prava na minimalnu državnu penziju, kao i na zdravstveno osiguranje za svoju decu (od strane države);

- osoblje MKTJ koje nije iz zemalja EU nema pravo ostanka u Holandiji nakon isteka ugovora. U njihovom slučaju, čak i minimalno produženje prava na ostanak u zemlji dalo bi vremena da se naprave budući planovi za njih i njihove porodice. Deca osoblja koje nije poreklom iz zemalja EU sada pohađaju škole u Holandiji, a samo osoblje može u istoj ovoj zemlji pronaći i zaposlenje, usled čega treba razmotriti dodeljivanje državljanstva Holandije ovakvim licima.

Osoblje nam je reklo da bi obraćanje pažnje na ovakve vrste problema uticalo da ostanu u MKTJ do kraja isteka ugovora, s obzirom da bi se osećali sigurnije.

Generalni sekretar UN izjavio je u martu 2008. godine da bi iznos naknada za ostanak koji bi se isplaćivao osoblju MKTJ bio znatno niži u odnosu na iznos koji bi Tribunal plaćao u slučaju zamene osoblja koje je ranije napustilo svoje poslove, kao i da bi produktivnost Tribunala u ovom drugom slučaju bila znatno manja. Procenjeno je da bi naknada za vernost, koja bi se isplaćivala osoblju MKTJ koje je u njemu radilo pet godina iznosila manje od pet miliona američkih dolara, dok bi, prema procenama generalnog sekretara UN iznos koji bi Tribunal platio u slučaju ranijeg odlaska osoblja bio 57,6 miliona američkih dolara.

Ipak, realizacija ove vrste naknade stopirana je 14. marta 2008. godine od strane Petog komiteta Generalne skupštine UN, a kada su EU i Japan odbili da pruže podršku

. Sada očekujemo da isti Komitet razmatra ovo pitanje 8. decembra 2008. godine.

Od vaše Vlade tražimo podršku ovoj inicijativi.

Uspešno okončanje rada Tribunala važan je element obnove prostora bivše Jugoslavije nakon sukoba u periodu od 1991. do 2001. godine, i mi Vas ljubazno molimo da nam vaša Vlada pomogne u ovom procesu pružanja podrške osoblju MKTJ.

S poštovanjem,
Rick Cottam
predsednik Sindikata zaposlenih u MKTJ

Zbrka.com

Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Play - Trofrtaljka - Ne želim sa kurvama u farmu
Trofrtaljka - Ne želim sa kurvama u farmu
Play - Kaja - Iživljavanje u klubu Milano
Kaja - Iživljavanje u klubu Milano
Play - Rada Radenović - Pristojno ili nepristojno ?
Rada Radenović - Pristojno ili nepristojno ?
Play - Dejan Stanković - Imao sam seks na Farmi
Dejan Stanković - Imao sam seks na Farmi
Play - Ceca u Australiji - oboreni svi rekordi
Ceca u Australiji - oboreni svi rekordi
Play - Novogodišnja Grand žurka
Novogodišnja Grand žurka
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt