Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  jet set
Najnoviji naslovi

1 . Ceca - Izdržaću i ovo
2 . Severina traži oca svoga deteta
3 . Lester zbog Brendona izdepilirao noge
4 . Slavica Ćukteraš maznula pesmu Ani Nikolić
5 . Marijana izvređala novinare
zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Zanimljivosti i Jet Set nazad sve vesti  
Evrosong - Dobar biznis
26.03.2008.
Izvor: Press Online

Evrosong - Dobar biznis
Zbrka.com

Država RTS-u za organizaciju „Pesme Evrovizije dala 1,6 milijardi dinara, a javni servis se dodatno zadužio kod banaka. Početne procene govore da će Srbija od turista tih dana zarađivati između 100.000 i 130.000 evra na dan

Do „Evrosonga je ostalo oko dva meseca (20-24. maj), ali još nije poznato koliko će tačno koštati organizacija te manifestacije. U ovom trenutku zna se da je u prošloj godini, iz sredstava namenjenih za organizaciju Univerzijade, izdvojeno 300 miliona dinara za nabavku opreme koja će RTS-u omogućiti da prati „Evrosong u skladu sa evropskim standardima u radiodifuziji, dok je iz ovogodišnjeg budžeta planirano 500 miliona dinara.

Osim toga, preko računa Ministarstva kulture, kako navodi internet sajt Mondo, Vlada Srbije je prošle godine položila depozit od 300 miliona dinara organizatorima „Evrosonga kao garanciju da će manifestacija biti održana prema propisanim standardima, a za tehničko unapređenje Javnog servisa u ovoj godini planirano je 500 miliona dinara, čime je iznos koji se izdvaja samo za RTS dostigao 1,6 milijardi dinara.

U Ministarstvu kulture kažu da je održavanje „Evrosonga samo inicijalna kapisla za izdvajanje tih sredstava. Oprema koja se sada nabavlja omogućiće naredne godine i TV prenose sa Univerzijade. Reč je o HD sistemima neophodnim kod satelitskih prenosa, kao i o tehnologiji koja omogućava da RTS pređe sa analognog na digitalni signal. To je obaveza koju Javni servis mora da ispuni do 2012. godine, na osnovu sporazuma sa Evropskom difuznom asocijacijom, podsećaju u Ministarstvu kulture.

- Osim opreme, biće potrebno da se izdvoje i sredstva za kreativni deo manifestacije, kao i za adaptaciju prostora u „Beogradskoj areni, gde se održava takmičenje za najbolju evropsku pesmu. Za pokrivanje tih izdataka RTS je podigao kredite kod komercijalnih banaka, ali još ne znamo koliko novca će za to biti potrebno, jer su radovi u toku - izjavila je Sandra Šuša, izvršni producent RTS-a i urednik Zabavnog programa, i navela podatak da su nacionalne televizije zemalja koje su bile organizatori „Evrovizije potrošile na pripreme između 10 i 17 miliona evra.

Vlasnici stanova „zabiberili cene

Vlasnici luksuznijih stanova u Beogradu videli su dobru priliku za zaradu u vreme održavanja „Evrosonga, pa su već sada podigli cene po kojima dnevno iznajmljuju stanove. Tako se, recimo, stanovi na Voždovcu ili Paliluli oglašavaju po ceni od 30 do 40 evra na dan, dok su oni koji se nalaze u blizini „Arene dostigli cenu od 150 evra dnevno. Stranci, posebno novinarske ili tehničke ekipe, zainteresovane su i za kuće, najčešće na Senjaku i Dedinju, gde se cena za 15 dana kreće od 3.000 do 5.000 evra, što je još uvek jeftinije od hotelskog smeštaja. Takvi aranžmani uglavnom se ugovaraju preko domaćih agencija za nekretnine i preko interneta.

Troškovi ogromni, ali biće i zarade

Turistički radnici, hotelijeri, ugostitelji, trgovci, vodiči, prevoznici, čak i stanodavci, već sada zadovoljno trljaju ruke računajući da će im desetak dana evrovizijske fešte doneti dobru zaradu. U Turističkoj organizaciji Beograda procenjuju da će u prestonicu Srbije stići između 10.000 i 15.000 posetilaca. Najmanje tri dana u gradu će boraviti oko 11.000 gostiju. Oni će bar dva obroka imati van hotela, za šta će u proseku potrošiti između 20 i 40 evra. Tome treba dodati noćni provod, koji je posebno obeležje glavnog grada i od čega prihod očekuju najviše ugostitelji na splavovima, ekskluzivnim i boemskim restoranima.

Prema grubim procenama, gosti i učesnici „Evrosonga dnevno će trošiti između 500.000 i 650.000 evra, što znači da će se u državnu i gradsku kasu, samo po osnovu poreza, slivati 100.000 do 130.000 evra na dan. Kada se tome doda i potrošnja gostiju koji će biti u organizaciji takmičenja, a zatim uračuna i poreski prihod od naplaćenih hotelskih usluga, lako se može dogoditi da uložena sredstva budu vraćena u državni budžet, a dobit bi, u tom slučaju, bila i daleko veća, zbog rasta prometa i angažovanja velikog broja radnika.

Zbrka.com

Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Play - Dosta mi je Igorovog ponižavanja
Dosta mi je Igorovog ponižavanja
Play - VB 2009 - Violeta - Karlo ja te volim
VB 2009 - Violeta - Karlo ja te volim
Play - Velja Ilić napravio udes, izvredjao taksistu i otišao
Velja Ilić napravio udes, izvredjao taksistu i otišao
Play - Nemanja hteo da bije Miloša
Nemanja hteo da bije Miloša
Play - Taša Kojić - Spajdermenka
Taša Kojić - Spajdermenka
Play - Jelena Žeželj - Suzana me razočarala
Jelena Žeželj - Suzana me razočarala
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt