Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  jet set
Najnoviji naslovi

1 . Ceca - Izdržaću i ovo
2 . Severina traži oca svoga deteta
3 . Lester zbog Brendona izdepilirao noge
4 . Slavica Ćukteraš maznula pesmu Ani Nikolić
5 . Marijana izvređala novinare
zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Zanimljivosti i Jet Set nazad sve vesti  
Djoda - Da nije Radoša piće bi me ubilo
21.09.2010.
Izvor: Press Online

Djoda - Da nije Radoša piće bi me ubilo
Zbrka.com

Miroljub Trošić Đoda, koji je stekao popularnost ulogom u seriji „Selo gori, a baba se češlja", kaže za Press da ga je ovaj šou spasao smrti od alkohola.

TV serija „Selo gori, a baba se češlja" afirmisala je nekoliko glumaca naturščika, među kojima je sigurno najpoznatiji „lik sa šajkačom i biciklom", iliti Miroljub Trošić - Đoda. U ispovesti za Press, popularni Đoda otkriva nepoznate detalje iz detinjstva Radoša Bajića i priča kako mu je uloga u avanturama iz Petlovca spasla život, jer je zbog višegodišnjeg alkoholizma već bio na izmaku snaga.

- Karijeru u „Selo gori..." počeo sam kao statista, a poziv nisam dobio od Radoša, već od jednog njegovog saradnika. Radoš je bio srećan kada sad došao na snimanje i odlučio je da mi da zadatak da provozam bicikl kraj Mande, koji je glumio strašilo u njivi. Odradio sam to i posle snimanja otišao kući, misleći da je to sve.

Bio poznat samo po rakiji

Međutim, posle nekog vremena Radoš je došao kod mene kući i rekao: „Mogu za tebe da napišem lepu ulogu koja će ti promeniti život u svakom smislu, ali dok se snima ne smeš da piješ rakiju". Nisam mnogo razmišljao, jer se takva šansa pruža jednom ili nijednom u životu. Ionako sam zbog višegodišnjeg pijančenja već bio na izmaku snaga. Nisam više mogao, kao nekad, da podnesem alkohol. Prestao sam da pijem, i to bez tretmana, bez psihijatra, bez odlaska u bolnicu, bez „bensedina", a Radoševu sliku držim kraj ikone - govori Đoda.

Do uloge u „sagi o srpskom selu", Đoda je u svom selu Medveđa bio poznat samo po tome što voli da popije koju više.

- Počeo sam da pijuckam sedamdesetih godina prošlog veka. Prvo čašicu dve, a zatim se količina popijene rakije povećavala. Kada sam osetio opasnost i primetio da sam postao zavisan, bilo je kasno da se od toga otrgnem. Doduše, nikada nisam bio totalni alkoholičar, ali je u toku dana kod mene uvek postojala određena doza alkoholisanosti. S obzirom na to da sam radio kao nastavnik muzičkog u školi, strogo sam vodio računa da, kada popijem koju, ne idem na časove. Iako su direktori znali o čemu je reč, izlazili su mi u susret i pravdali mi nedolazak na posao. Na sreću, nikada nisam pravio nikakve probleme, ni u kafani ni kod kuće. Naravno, moja žena bi vikala na mene kad dođem pijan, a ja bih joj odgovarao rečima: „Dobro, draga", „Da, draga" i legao bih u krevet.

Prijateljstvo Miroljuba Trošića i Radoša Bajića potiče još iz detinjstva, jer su obojica iz sela Medveđa kod Trstenika.

- Rođen sam 1948. godine, a Radoš je 1953. godište, tako da smo se družili kao deca. Pamtim kako je uvek izlazio sa komadom hleba namazanim pekmezom na put da se igramo. Sećam se i da je često taj komad hleba delio sa svima. On bi uvek davao. Takav je ostao i do današnjeg dana.

Iz Medveđe, Radoša i Đodu put je odveo u Niš na školovanje.

- Iako nismo završili nižu muzičku školu, zahvaljujući sjajnom profesoru koji nas je podučavao glatko smo položili prijemni ispit i ravnopravno se nosili sa obrazovanijim kolegama iz Niša, Leskovca i drugih gradova. Stanovali smo zajedno, u iznajmljenom stanu, sa još jednim drugom. Sećam se da su me njih dvojica, pošto sam ja mnogo hrkao, gađala svojim knjigama da prestanem i da oni mogu da zaspu. Ujutru su zato morali da skupljaju svoje knjige, pa su me onda gađali mojim (smeh).

Život je zatim Miroljuba Trošića odveo u Medveđu, ali ne onu rodnu pomoravsku, već u istoimeno mesto kod Leskovca.

- Radio sam u osnovnoj školi i predavao muzičko obrazovanje od petog do osmog razreda. Prvu godinu više muzičke sam propustio, jer sam mislio da ću kasnije da to nadoknadim. Zaradio sam svoj prvi dinar, a sa parama je došla i po neka čašica rakije. Kao učitelj radio sam pune 24 godine, a nesrećne 1993. godine, kada je zavladala hiperinflacija, nije mi se više isplatilo da plaćam put i idem na posao za platu od nekoliko maraka, i dao sam otkaz. Zato sada nemam ni penziju, jer još nemam 65 godina. Trebalo bi još da ostarim, a meni se nešto ne stari (smeh).

Jure me za autogram

O popularnosti i glumi Đoda nikada nije ni sanjao, i kaže da mu prija ali da se njome ne opterećuje.

- Početkom emitovanja drugog serijala, uvideo sam koliku mi je popularnost donela uloga u „Selo gori...". Gde god bih se pojavio van svoje Medveđe, ljudi bi me saletali za intervju, da se slikaju sa mnom... Sve je počelo u mom selu, kada su mi meštani kroz šalu tražili autogram. Sada, ako hoću da prođem negde neprimećeno, moram da se zamaskiram, ali kada progovorim svi me prepoznaju.

Zaštitni znak junaka iz Petlovca je srpska šajkača, koju skida samo kad spava, a nadimak Đoda je nasledstvo od čukundede Đorđa.

- Šajkača je odevni predmet odvajkada i nikada nije imala političko obeležje. Na njoj nikada nije bila ni petokraka ni kokarda. Radoš je znao za to i namerno je ostavio da je nosim i u seriji. Skidam je samo kad spavam. Bicikl mi je dao, jer me pamti po tome što sam nekada njime išao na more u Crnu Goru.   

Zbrka.com

Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Play - Ja sam autor čitulje za Eskobara
Ja sam autor čitulje za Eskobara
Play - Đoković iskulirao Natašu Bekvalac
Đoković iskulirao Natašu Bekvalac
Play - Zvezde usvajaju decu
Zvezde usvajaju decu
Play - Porodila se Olja Karleuša
Porodila se Olja Karleuša
Play - Razvodi se Kristina Kovač
Razvodi se Kristina Kovač
Play - VB 2009 - Protiv Dragice 10.000 Crnogoraca
VB 2009 - Protiv Dragice 10.000 Crnogoraca
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt