Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  jet set
Najnoviji naslovi

1 . Ceca - Izdržaću i ovo
2 . Severina traži oca svoga deteta
3 . Lester zbog Brendona izdepilirao noge
4 . Slavica Ćukteraš maznula pesmu Ani Nikolić
5 . Marijana izvređala novinare
zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Zanimljivosti i Jet Set nazad sve vesti  
Ceci , Džaji i Kariću plene imovinu
31.01.2009.
Izvor: Press Online

Ceci , Džaji i Kariću plene imovinu
Zbrka.com

Kuće, stanovi, lokali i luksuzni automobili najpoznatijih srpskih optuženika biće popisani, „zamrznuti" i oduzeti ako budu pravosnažno osuđeni

Kompletna pokretna i nepokretna imovina najpopularnije srpske pevačice Svetlane Cece Ražnatović, bivšeg predsednika FK „Crvena zvezda" Dragana Džajića, Bogoljuba Karića i njegove braće, bivšeg direktora „C marketa" Slobodana Radulovića i svih ostalih osumnjičenih i optuženih za teška finansijska krivična dela u martu će, odmah nakon stupanja na snagu Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom, biti popisana i zamrznuta!

- Svi oni se već nalaze pod finansijskom istragom i njihovu imovinu su SBPOK i Poreska policija evidentirali. Međutim, nakon što Zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom stupi na snagu, njihova imovina biće pod totalnom kontrolom države, a otuđenje imovine biće sprečeno sve do donošenja presude. Ta imovina će im biti oduzimana tek nakon donošenja osuđujuće pravosnažne presude - objašnjava odlično obavešteni izvor Pressa.

Na koga se odnosi

Kako saznajemo, država će nakon što zakon stupi na snagu odmah oduzimati imovinu u slučajevima u kojima su već izrečene presude kao što su „đubretarska", „carinska" i „narko-mafija". Takođe, MUP i Tužilaštvo preduzeće „preventivne mere kako bi sprečili pokušaj otuđivanja imovine":

- Čak i da neko od okrivljenih pokuša da proda svoje kuće, stanove ili lokale, potencijalnog kupca će istražni organi odmah upozoriti da kupuje „mačku u džaku". Takođe, biće blokirani pokušaji prenošenja imovine na tzv. treća lica. Na primer, od svih Karićevih vila na Bogoljuba se ne vodi ništa, a na Milanku samo jedan manji stan, a iz „Mobtela" su isisine stotine miliona evra... Tom novcu se mora ući u trag preko firmi, računa, kuća. Na tom poslu biće angažovana nova jedinica za finansijske istrage - dodaje sagovornik Pressa.

Međutim, Milan Vujin, advokat Dragana Džajića, tvrdi da država neće moći da njegovom klijentu oduzme imovinu.

- Nisu popisivali imovinu, neće to ni moći da urade. Zakon neće moći da se primenjuje retroaktivno, jer je Džajić osumnjičen za krivično delo koje je navodno učinjeno pre donošenja zakona. Nemamo apsolutno nikakav strah od toga... - navodi Vujin.

Takođe, advokat Bogoljuba Karića Slobodan Šoškić kaže za Press da je uveren da imovina njegovog klijenta neće biti ni zamrzavana, ni konfiskovana, jer će uspeti da obori optužnicu. Ipak, Šoškić, za razliku od Vujina, napominje da će se zakon odnositi na sve postupke koji su u toku:

- Pogrešna su tumačenja da će se zakon odnositi samo za dela i procese koji nastanu nakon donošenja ovog zakona. Zakon će se odnositi na sve postupke koji su u toku, pa makar oni počeli i pre 10 godina. Svi oni koji se trenutno procesuiraju pred sudovima treba da strahuju od ovog zakona. Inače, zakon je vrlo strog i mogu reći revolucionaran, jer se njime ne oduzima samo imovina proistekla iz krivičnog dela, već sva za koju ne postoji opravdanje... Ovaj zakon bi trebalo da ima i jaku preventivnu ulogu, jer se kriminal neće isplatiti kao do sada... - objašnjava Šoškić.

Fila: Sjajan zakon

Konačno, Toma Fila, advokat i savetnik ministra policije, ocenjuje za Press da će primena ovog zakona imati veliki efekat jer je upravo nezakonito bogaćenje osnovni motiv za bavljenje kriminalom:

- Mi smo i do sada imali zakone koji su propisivali oduzimanje imovine stečene krivičnim delom, a revolucionarnost ovog zakona će biti u tome što će okrivljeni morati da dokazuje poreklo celokupne imovine, a ne samo one koja je proistekla iz krivičnog dela. Ako je neko osuđen za utaju poreza, bez obzira na iznos, celokupna njegova imovina biće pod istragom i moraće da dokaže poreklo kompletne imovine. Pa ako nema dokaza, sve ide na doboš, a ne samo ono za šta je oštetio državu - ističe Fila.

Fakti

- Zakon se primenjuje za krivična dela organizovanog kriminala, privrednog kriminala, trgovine narkoticima, javnog reda i mira...

- Imovina se oduzima osuđenom, svedoku saradniku, nasledniku ili trećem licu na koje je preneta imovina proistekla iz krivičnog dela

- Imovinom za oduzimanje se smatra sva pokretna i nepokretna imovina proistekla iz krivičnog dela, kao i pretočena imovina

- Istragu o imovini pokreće tužilac, a sprovodi je posebna jedinica MUP-a, čijeg načelnika imenuje ministar policije

- Oduzeta imovina je u nadležnosti Direkcije Ministarstva pravde

Zbrka.com

Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Play - Ivan Zeljković - Nacionalna televizija
Ivan Zeljković - Nacionalna televizija
Play - Sud obara nagodbu sa Cecom?
Sud obara nagodbu sa Cecom?
Play - Sajam dekoltea na srpskoj estradi
Sajam dekoltea na srpskoj estradi
Play - Haremske priče Ivane Selakov
Haremske priče Ivane Selakov
Play - Zana - Beovizija je sramota
Zana - Beovizija je sramota
Play - Incident na promociji knjige Tajne srpskog džet-seta
Incident na promociji knjige Tajne srpskog džet-seta
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt