Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  filmovi
EX YU FILMOVI OPISI BESPLATNO

Filmovi

Serije

Predstave

zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Filmovi - Opisi besplatno nazad kompletan spisak  
Zbrka.com
Zona Zamfirova
Godina: 2002. Zona Zamfirova
Zemlja: Srbija
Režija: Zdravko Šotra
Uloge: Vojin Ćetković, Katarina Radivojević, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Nikola Djuričko, Radmila Živković
 
Zona Zamfirova

Zona Zamfirova je ekranizovana pripovetka-roman, Stevana Sremca, koja prikazuje Niš krajem devetnaestog veka.

Delo Zona Zamfirova, po piscu je pripovetka, ali po formi i razgranatoj slici života i ljudi u njemu-roman. Niš o kome piše Stevan Sremac je još onaj stari Niš, sav od kaldrme i uvijenih sokaka, zidova, od kapija i bašti u kojima rastu dafine i visoka senovita stabla, u prvom redu dud. Niš od malih dućana i ćepenaka, kafana i meraklija koji uz piće i priče provode vreme; grad starih, ozbiljnih bogatih čorbadžija, sitnih zanatlija i nekih novih ljudi, tek pristiglih sa drugih strana. Reč je o Nišu tek oslobođenom od Turaka, zbog čega u njemu takvo šarenilo u kome se prepoznaje ono "staro tursko " i "novo srpsko" , odnosno patrijarhalni moral starih i shvatanja nekog mladog i novog sveta. Stevanu Sremcu, dobrom posmatraču, nije promaklo ni jedno ni drugo.Sremčevo delo Zona Zamfirova je ljubavna priča o dvoje mladih, o kome tako su se, i pored socijalnih razlika koje ih dele, zavoleli.

Kujunddžija Mane, predstavnik zanatlijskog sveta koji se tek rađa, čije vreme tek dolazi, zavoleo je Zonu Zamfirovu, čorbadžijsku ćerku. Kujundžija je dobar majstor, ali siromah. Bio je poznat po tome što se isticao lepotom, igrom, pesmom i smehom. On je zaljubljen u Zonu, ali tu ljubav krije, jer je Zona, Zamfirova kćer (iz bogate i ugledne kuće).

Da se Zona ne bi zaljubila u Maneta njene tetke i njena majka omalovažavaju Maneta kujundžiju. "Ne dolikuje Zoni da bude esnafska žena". Po logici Zoninih tetaka i majke "Svaka ptica svome jatu leti", pa tako i Mane treba da nađe neku devojku iz njegovog staleža. Mane je duboko u sebi patio zbog Zone Zamfirove. U kući je postajao zlovoljan, prgav i "džangrdljiv". A kad je majka Jevda čula da se Mane želi oženiti hadžijskom ćerkom, prosto se uplašila od te mogućnosti.

Na scenu stupa Doke, Manova tetka, kako bi mu našla devojku za ženidbu. Ona je energična žena, bez kompleksa što potiče iz sirotinjskog sveta, okrenuta životu, otvorena, bez ikakvih predrasuda u svemu praktična. Ona ne shvata, niti želi da shvati da socijalne razlike mogu biti prepreka za ljudsku sreću. Doka ne pristaje na takvo shvatanje i smatra da ono pripada nekim prošlim vremenima. Tada će ona izložiti svoju prostu dijalektiku života a to je da džorbadžijsko neje do veka (bogataško nije večno).

U svemu ovome leži sukob dva sveta: starog i novog. Jedan koji prkosi starim zaslugama i bogatstvom i još uvek odoleva a drugi nadolazeći koji traži svoje mesto. Hadžijski svet koristi novac ali i uvrede i ponižavanje kako bi stigao do svog cilja. Mane uvređem, teško ranjen izrekom kuče u čakšire, počinje da misli na ponos i da ga od tog trenutka brani. U susretu sa Zonom, u sumrak, on doživljava još jedno poniženje. Zona mu govori "da nisu jedno za drugo", a on ostaje besan sa pretnjom na usnama.

Mane se u obračunu sa Hadži Zamfirom služi lukavstvom i organizuje tobožnju otmicu Zone Zamfirove. Sve je bilo ubedljivo, kola su stigla do kapije, ona je kao izašla iz kapije, popeli su je u kola sa njenim stvarima i odvezli u nepoznatom pravcu. Sve je to bila Manetova igra kako bi osramotio Zonu jer se po "čaršiji" priča da je Zona pobegla od kuće ("pobegulja"), što je u ono vreme bila velika sramota.

Međutim, od tog trenutka Zona živi životom osramoćene "pobegulje", ismejana, iskompromitovana... Pokušaj rodbine da se javnost razuveri bio je bez uspeha.
 

Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Zbrka.com
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt