Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  filmovi
EX YU FILMOVI OPISI BESPLATNO

Filmovi

Serije

Predstave

zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Filmovi - Opisi besplatno nazad kompletan spisak  
Zbrka.com
Turneja
Godina: 2008. Turneja
Zemlja: Srbija
Režija: Goran Marković
Uloge: Tihomir Stanić, Jelena Đokić, Dragan Nikolić, Mira Furlan, Josif Tatić, Gordan Kičić, Slavko Štimac, Vojislav Brajović, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković, Branimir Popović, Bogdan Diklić
 
Turneja

Radnja filma odvija se u 1993. godini oko grupe beogradskih glumaca vođenih potrebom za brzom zaradom. Nesvesni u šta se upuštaju, dolaze u ratom zahvaćena područja Srpske Krajine i lutaju od ratišta do ratišta.

Njihova naivnost dovodi ih u centar stravičnih događaja, ali istovremeno ih i spasava iz neverovatnih i po život opasnih situacija.

O FILMU

Svetska premijera bila je na Filmskom festivalu u Montrealu, na kome je film osvojio dve vredne nagrade. Zvanični žiri festivala dodelio je reditelju Goranu Markoviću nagradu za najbolju režiju, a film je dobio i priznanje Saveza internacionalnih filmskih kritičara – nagradu FIPRESCI za najbolji film. "Turneja" je, inače, i srpski kandidat za 81. nagradu Oskar u kategoriji igranih filmova izvan engleskog govornog područja.

Film je sniman krajem 2007. godine u Šamcu, Derventi, Prijedoru i Kozarskoj Dubici, a realizovale su ga produkcijske kuće iz Beograda, Banjaluke i Zagreba.

O REŽISERU

Goran Marković (reditelj i scenarista)

Rođen je u Beogradu 1946. godine. Sin je Olivere i Radeta Markovića. Filmsku režiju je završio u Pragu. Pripada "češkoj školi" zajedno s Goranom Paskaljevićem, Srđanom Karanovićem, Lordanom Zafranovićem, Rajkom Grlićem i Emirom Kusturicom. Prvi film mu je "Specijalno vaspitanje" iz 1977. godine. Radi kao profesor na Fakultetu dramskih umetnosti.

Filmografija: "Kordon" (2002), "Srbija godine nulte", "Nevažni junaci" (1999), "Poludeli ljudi" (1997), "Urnebesna tragedija" (1995), "Tito i ja" (1992), "Sabirni centar" (1989), "Već viđeno" (1987), "Tajvanska kanasta" (1985), "Variola vera" (1982), "Majstori, majstori!" (1980) i "Nacionalna klasa" (1979).

 

Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Zbrka.com
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt