Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  filmovi
EX YU FILMOVI OPISI BESPLATNO

Filmovi

Serije

Predstave

zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Filmovi - Opisi besplatno nazad kompletan spisak  
Zbrka.com
Kino Lika
Godina: 2008. Kino Lika
Zemlja: Hrvatska
Režija: Dalibor Matanić
Uloge: Krešimir Mikić, Areta Ćurković, Ivo Gregurević, Jasna Žalica, Nada Gaćešić-Livaković, Dara Vukić-Vrca, Marija Tadić, Danko Ljuština, Milan Pleština, Milivoj Beader, Damir Karakaš
 
Kino Lika

Drama u režiji Dalibora Matanića o troje stanovnika izolirana planinskog sela čije osobne tragedije ne dotiče referendum o ulasku u Europsku uniju.

Izolirano planinsko selo jedini je dom mladog nogometaša, škrtog seljaka i pretile djevojke. Opterećeni osobnim problemima troje seljana ni ne obraćaju pozornost na referendum o ulasku zemlje u Europsku uniju.

Mlada nogometna zvijezda koji je iz nehaja ubio majku ne želi se priključiti bogatom stranom klubu iskušavajući očevu ljubav. I dok njegova sumještanka očajnički želi ljubavnika, škrti seljak otkriva što zapravo vodi k istinskoj bijedi.

Film je nastao prema istoimenoj zbirci priča Damira Karakaša, a snimao se na autohtonim ličkim lokacijama. Evo što redatelj Dalibor Matanić kaže o predlošku:

‘Njegova knjiga je odjeknula kao bum u domaćim krugovima, bila je sirova, necenzurirana, direktna...

Mnogima se činila idealna samo za prepisati na film i to je to. Naravno da stvari tako ne funkcioniraju i da smo se zajedno sa samim Karakašem izmučili kao konji ne bi li stvari koje dobro funkcioniraju u knjizi, profunkcionirale i na filmu.’

‘Kino Lika’ premijerno je prikazana na Pula film festivalu gdje je i nagrađena s dvije Zlatne Arene (za make-up i najbolju žensku sporednu ulogu Nade Gaćešić Livaković), a nagradu je dobila i Areta Ćurković kao najbolja debitantica. Upravo je ona odglumila najdelikatniju scenu u cijelom filmu – onu gdje se sa svinjom valja u blatu. Film je prikazan i na Sarajevo film festivalu, a očekuju ga gostovanja na još nekoliko europskih festival.

Nenad Polimac o filmu kaže:

‘Kino Lika nije zavičajni film. S njime Ličani nisu dobili ono što je Kusturičin Dom za vješanje bio za Rome, ali posrijedi nije niti lička verzija Mojih pjesama, mojih snova, iako se i ovdje poprilično pjeva. Kino Lika je prvenstveno ulaganje u hrvatsku kinematografiju.’

 

Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Zbrka.com
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt