Home | O nama | Marketing | Kontakt | Sitemap
Home Page
  tv uživo   radio uživo   filmovi   klipovi   funny flash   igrice   slike   jet set  
zbrka.com
  filmovi
EX YU FILMOVI OPISI BESPLATNO

Filmovi

Serije

Predstave

zbrka.com
zbrka.com
  Pretraga

 
  Filmovi - Opisi besplatno nazad kompletan spisak  
Zbrka.com
Ivkova slava
Godina: 2005. Ivkova slava
Zemlja: Srbija
Režija: Zdravko Šotra
Uloge: Zoran Cvijanović, Nataša Ninković, Dragan Bjelogrlić, Milorad Mandić, Srđan Todorović, Nikola Đuričko, Anica Dobra, Dragan Nikolić, Branimir Brstina, Velimir Bata Živojinović
 
Ivkova slava

Priča se dešava u Nišu, krajem 19. veka, u smiraj burnih istorijskih dešavanja koja su dovela do oslobođenja južnih srpskih krajeva od viševekovne turske okupacije. Napredni, Zapadu okrenuti, kralj Milan Obrenović, uspeo je nekako da ukrca napaćeni srpski narod u veliki evropski voz koji je baš tih godina prvi put stigao u Srbiju, tačnije u Beograd i Niš.

Baš u to vreme, ugledni niški domaćin jorgandžija Ivko rešio je da, pun optimizma, u miru i slobodi proslavi đurđevdan, svoju krsnu slavu. Nakon višednevnih priprema pod budnim nadzorom Keve, Ivkove žene, osvanuo je i taj slavski dan. Napunila se kuća uglednim i manje uglednim građanima, a na čelo stola kao i svake godine zaseli su Ivkovi verni prijatelji, nadaleko čuveni maštar i lažov Kalča, ispičutura Smuk i veliki ješnik Kurjak. Svoje mesto za stolom našao je i Svetislav, mladić koji se uvukao na slavu zagledan u Mariolu, devojku koja služi goste, i za koga niko prisutan nije znao ko je i otkud se tu stvorio. Ali kako to već biva na srpskim slavama, uz pesme, jelo i piće sve ‘legne' kako treba i produži se do duboko u noć kada i najizdržljiviji ješnici i pijači posustaju i razilaze se.

Ali ove godine, ovog đurđevdana, Kalča, Kurjak, Smuk i nezvani (i neznani) Svetislav nadmašili su sami sebe. Natčovečanskim naporima oni uspevaju da ostanu za stolom dok umorni i klonuli Ivko i Keva odlaze u krevet. Neko neupućen bi pomislio da je to nepristojno ponašanje, dok Kalča i njegovi pajtaši ne misle tako, oni samo u delo sprovode stari običaj da se krsna slava slavi tri dana.

I tako su oni, orni i na nogama, na zgražavanje Ivka i Keve dočekali i drugi dan slave, u narodu poznat kao paterice. U podne tog dana počeli su da stižu i ugledni gosti i dalji priljatelji koji su običavali da kod Ivka ne dolaze prvog dana. Priliv novih gostiju nije omeo ovu četvoricu, oni su izneli astal, piće i hranu u dvorište i tu nastavili da slave slavu svog prijatelja tvrdo rešeni da ne posustanu i junački istraju do poslednjeg atoma snage. Ivko i Keva bi ih, naravno, vrlo rado izbacili, ali ne mogu jer znaju da nije red da se gosti izbacuju iz kuće a ovi to obilato koriste. Em bahanališu, em prigovarju Ivko da nije ljubazan domaćin jer neće da ih dvori već ih malo-malo podseća da bi bio red da se raziđu. Udvaraju se Marioli i njenoj majci udovici Siki, jedu, piju, pucaju, tamane kokoške, pevaju serenade, na opšte veselje komšija i građana koji su se iskupili na kapiji Ivkove kuće.

I tako to traje i druge noći, i trećeg jutra kada premoreni i očajni Ivko, rešava da ode kod predsednika opštine ne bi li ih ovaj svojim autoritetom izbacio iz njegovog dvorišta.

Posle nekoliko sati odsustva, uveren da im je konačno doakao, Ivko se pojavljuje u svojoj kući, pola sata nakon predsednika opštine. A tamo muzika, igranje, pevanje, čočeci, jagnje na ražnju, veselje još veće nego dok je on bio tu. A na čelu parade predsednik opštine lično. Ispostavlja se da je on još veći gurman i bekrija od onih koje je došao da potera. Povrh svega ispostavlja se da je tog dana Markovdan, Kurjakova slava, pa ovi nastavljaju da slave slavu svog pobratima ali u Ivkovoj kući.

Nije važno da li se slavi treći dan đurđevdana ili prvi dan Markovdana bitno je da se slavi. Ivkova agonija se nastavlja i preti da preraste u tragediju antičkih razmera. Kada se dobro najeo i napio, baš u momentu kada je Ivko počeo da strahuje da će se ovo pretvporiti u još jedno trodnevno šenlučenje, predsednik Ivku predlaže sledeći dogovor-da njih dvojica isprose Mariolu i Siku za Svetislava i Kurjaka, a ovi će se zauzvrtat povući sa ‘borbenih' položaja iz Ivkovog dvorišta.

I tako i bi, kao da ih je sunce ogrejalo, Ivko i Keva radosno isprosiše žene za ovu dvojica, a naša bratija, sela je u kočije i svoj gastro-maliganski pir nastavila u Kutinama (selo pored Niša). Dokle su tamo bili i šta su sve radili nikada se nije saznalo, ali ono što znamo jeste da su se skromno i bez mnogo pompe Svetislav i Kurjak oženili Mariolom i Sikom, i da su ubrzo stigla i deca kao najlepša tekovina ove legendarne slave.
 

Pošalji prijatelju:
Zbrka.com - pošalji prijatelju
eRepublik - The New World Bookmark & share:

Share |
Zbrka.com
 

Zbrka.com
Zbrka.com
COPYRIGHT © 2007 - 2008. zbrka.com ALL RIGHTS RESERVED players / software | uslovi korišćenja | privacy | kontakt